Post warzywno owocowy dr Dąbrowskiej

Jedną z głównych przyczyn chorób cywilizacyjnych oraz chorób zwyrodnieniowych uznaje się nieprawidłowe żywienie, a w szczególności wieloletnie stosowanie diety bogatej w produkty wysokotłuszczowe i zawierającej zbyt dużą ilość cukrów. Decydując się na ten program, już pierwszym tygodniu stosowania diety organizm przestawia się w tryb odżywiania endogennego (wewnętrznego). Oznacza to, że zużywa nadmierne zapasy. Na pierwszy ogień idzie nadmiar wody i złogi, a na drugi tkanka tłuszczowa i zestarzałe lub zwyrodniałe komórki.

Cel diety:

Musimy mieć świadomość, że osiągnięcie głębokiej regeneracji całego organizmu, jego komórek i tkanek, sięgającej przyczyn schorzenia, wymaga czasu. Zaniedbując latami swoje ciało, nie oczekujmy, że naprawimy je w krótkim czasie. Ten proces może trwać wiele tygodni, miesięcy, a niekiedy lat.

Swoistym efektem ubocznym w wyniku stosowania diety jest utrata wagi ciała, która po 2 tygodniach może wynieść ok. 5%. 

Długoterminowa dieta warzywno-owocowa jest wskazana dla osób:

  • otyłych,
  • cierpiących na choroby przewlekłe i choroby cywilizacyjne,
  • cierpiących na choroby skórne, związanych z niewydolnością narządów (np. nerek, wątroby),
  • ze schorzeniami ortopedycznymi (podczas stosowania diety warzywno–owocowej stawy i tkanki kostne zaczynają oczyszczać się już po trzecim tygodniu),
  • cierpiących na choroby bakteryjne, grzybicze i wirusowe, aby uniknąć ich nawrotów,
  • z osłabioną odpornością,
  • starających się o potomstwo (dotyczy to obojga partnerów).


W trakcie trwania długich postów wskazane jest bycie pod kontrolą lekarza lub doświadczonego w postach dietetyka. Zaleca się stosowanie długich postów dwa razy w roku, ale w zależności od problemu zdrowotnego powtarzalność postów powinien ustalić lekarz lub dietetyk podczas konsultacji dietetycznej.

Kluczowe dla utrwalenia efektów leczniczych i poprawy ogólnego samopoczucia jest modyfikacja nawyków żywieniowych po zakończeniu i w trakcie przerw między okresami diety warzywno–owocowej dr Dąbrowskiej. Zalecane jest spożywanie warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, kasz, a także olejów tłoczonych na zimno. Dozwolone jest spożywanie w niewielkich ilościach nabiału, ryb (np. 2-3 razy w tygodniu) i mięsa (np. 1-2 razy w tygodniu). Bezwzględnie za to należy unikać produktów wysoko przetworzonych, słodyczy (w szczególności wytwarzanych przemysłowo), słodzonych napojów, tłuszczów trans (margaryna i olej palmowy), a także kofeiny, papierosów i alkoholu.

Pamiętajmy, że po zakończeniu diety długoterminowej podejmowanie zdrowych wyborów żywieniowych przychodzi nam w dużo bardziej naturalny sposób. Liczne badania naukowe wskazują, że potrzebujemy od kilku do kilkunastu tygodni, aby zmienić swoje nawyki lub wykształcić nowe.

Wybierz ten pakiet

Przykładowy jadłospis

Dzień 1

  • Sok z kiszonej kapusty
  • Zakwas z buraków (podgrzać max. do temp.40 st C)
  • Surówka 1: pomidor, ogórek kiszony, rzodkiewka
  • Surówka 2: kapusta czerwona, jabłko, cebula
  • Warzywa do podgrzania: kalafior z purée brokułowym
  • Surówka 1: buraki, pietruszka, chrzan z żurawiną
  • Surówka 2: seler, marchew , jabłko, natka pietruszki
  • Warzywa do podgrzania: gołąbki warzywne z sosem pomidorowym
  • Zupa: dyniowa – krem
  • Sok zielony z imbirem
  • Surówka 1: fenkuł, jabłko, papryka czerwona
  • Surówka 2: kapusta kiszona sałatkowa, natka pietruszki
  • Warzywa do podgrzania: frytki z buraka z sosem kalafiorowo – chrzanowym
  • Dodatek surowych jarzyn: kalarepa z marchewką

Dzień 2

  • Sok marchwiowo-selerowy z limonką
  • Zakwas z buraków (podgrzać do max. temp. 40 st. C)
  • Surówka 1: kapusta czerwona, pietruszka, jabłko
  • Surówka 2: kalafior, czosnek kiszony, ogórek kiszony
  • Warzywa do podgrzania: carpaccio z buraka na rukoli
  •  
  • Surówka 1: kapusta biała, marchew, cebula
  • Surówka 2: ogórek kiszony, seler naciowy, jabłko, natka pietruszki
  • Warzywa do podgrzania: kalafior i brokuł w ziołach
  • Zupa: pomidorowa
  •  
  • Sok z kiszonych ogórków
  • Surówka 1: sałata lodowa, pomidor, cebula czerwona, dynia
  • Surówka 2: seler, marchew, jabłko, czarna rzepa, kiełki
  • Warzywa do podgrzania: gulasz warzywny
  • Dodatek surowych jarzyn: świeży ogórek z rzodkiewką
  •