Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej ®

Dieta dr Dąbrowskiej ® jest niczym innym jak postem warzywno-owocowym. który jest jedną z najskuteczniejszych form oczyszczania organizmu. Jadłospis w diecie doktor Dąbrowskiej ® opiera się w głównej mierze na surowych warzywach i owocach. Dzięki temu zawiera bogactwo naturalnych przeciwutleniaczy, hormonów roślinnych, enzymów, witamin i składników mineralnych. Dostarcza dużo błonnika, wspomaga procesy naprawcze w organizmie, korzystnie alkalizuje i odtruwa, a poprzez wzmacnianie samoleczących mechanizmów, działa uzdrawiająco. Efektem stosowania tej diety warzywno-owocowej jest także utrata wagi ciała i odmłodzenie organizmu.

"A jeśli nie zadbamy o ciało w którym żyjemy, to gdzie żyć będziemy…"

Dieta warzywno-owocowa jest formą postu od pokarmów nadmiernie obciążających organizm: wysokokalorycznych, wysokobiałkowych i wysoko-przetworzonych, zawierających konserwanty, ulepszacze i barwniki, których zbyt częste spożywanie prowadzi z czasem do gromadzenia się w tkankach licznych złogów i obciążających organizm produktów przemiany materii. Dieta warzywno-owocowa skonstruowana jest w taki sposób, że zmusza organizm do „włączenia” odżywiania endogennego (wewnętrznego), czyli do zużywania zgromadzonych w nadmiarze zapasów. Podczas tej diety zostaje zachowana kolejność oczyszczania organizmu; najpierw wydalamy nadmiar wody, potem zużyte zostają złogi produktów przemiany materii, następnie nadmiary (tkanka tłuszczowa), na końcu organizm wydala komórki zestarzałe i zwyrodniałe.

Dieta warzywno-owocowa składa się wyłącznie z roślin niskoskrobiowych i niskocukrowych i dostarcza ok. 600-800 kcal dziennie. Ilość tłuszczu jest 20-krotnie mniejsza niż dostarczana w codziennej diecie, stąd dla organizmu jest to rodzaj głodówki zdrowotnej, w czasie której przechodzi on w tryb spalania, oczyszczania i regeneracji.

Post, czyli znaczne ograniczenie kaloryczności przyjmowanych pokarmów, znany jest od czasów starożytnych, zarówno jako metoda profilaktyczna, jak i lecznicza. Już w starożytności mawiano, że pożywienie może wywołać chorobę lub przywrócić zdrowie. W Polsce największe zasługi w propagowaniu diety warzywno-owocowej mają dr Kinga Wiśniewska-Roszkowska oraz dr Ewa Dąbrowska: www.ewadabrowska.pl

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej ® – zalecenia diety warzywno-owocowej

Oferowana przez nas dieta warzywna dr Dąbrowskiej ® składa się z 3 posiłków umieszczonych w hermetycznie zamkniętych opakowaniach. Jako dodatek proponujemy niskocukrowe owoce. Integralną częścią diety jest spożywanie zakwasu z buraków oraz świeżo wyciskanych soków. W diecie warzywno-owocowej zaleca się spożywanie konkretnych produktów naturalnych.

  • Zalecane warzywa: marchew, burak, seler, pietruszka, rzodkiew, kapusty, kalafior, cebula, czosnek, por, papryka, pomidor, ogórek, sałaty, kabaczek, rzepa, brukiew, brokuł, kiszonki, seler naciowy.
  • Zalecane owoce: jabłka, grejpfrut, cytryna, kiwi, owoce leśne, śladowe ilości słodkich owoców.
  • Zalecane przyprawy: zioła zielone, chrzan, ocet jabłkowy, avitek (kwas mlekowy), przyprawy korzenne, koper, natka pietruszki, kminek, stewia, sól kamienna, sól himalajska lub kłodawska.

Podczas diety dr Dąbrowskiej ® powinno się wypijać ok. 1,5-2 L wody dziennie. Najlepiej wybierać wysoko mineralizowane wody magnezowo-wapniowe jak „Muszyna” lub „Magnesia”. Można pić również herbaty ziołowe i owocowe.

Wskazania do stosowania diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej ®

Podstawowym wskazaniem do stosowania diety warzywno-owocowej jest promocja zdrowia, czyli stosowanie jej u osób zdrowych celem wzmocnienia organizmu, oczyszczenia ciała z toksyn, zwiększenia poziomu energii, odmłodzenia, poprawy jakości snu i wydolności psychofizycznej organizmu, poprawy pamięci, a także nastroju. Badania naukowe wykazały, że diety z restrykcją kaloryczną są skuteczną metodą wydłużenia życia, zapobiegania powstawaniu nowotworów i innych chorób cywilizacyjnych (prace badawcze noblisty Yoshinori Ohsumi).

Oczyszczenie przywraca do normy główne układy „sterownicze” organizmu, takie jak układ immunologiczny, nerwowy i hormonalny, dlatego też nasza dieta warzywno-owocowa okazała się skuteczną metodą naturalnie wzmacniającą organizm w przypadku różnych schorzeń:

  • osłabionej odporności
  • alergii
  • nietolerancji pokarmowej
  • nadwagi
  • nadciśnienia tętniczego
  • cukrzycy typu II
  • wysokiego poziomu cholesterolu
  • miażdżycy
  • chorób zwyrodnieniowych stawów
  • łuszczycy
  • chorób układu pokarmowego
  • i innych

Przeciwwskazania do diety

Pomimo wielu dobroczynnych efektów diety dr Dąbrowskiej ® nie może zastosować każdy. Do przeciwwskazań należą między innymi:

  • cukrzyca typu I leczona insuliną
  • nadczynność tarczycy
  • niedoczynność nadnerczy
  • depresja
  • choroby wyniszczające (zaawansowane choroby nowotworowe, gruźlica)
  • stan po przeszczepie narządu
  • przebyty udar mózgu
  • zaawansowana niewydolność serca, nerek lub wątroby
  • dializoterapia
  • przyjmowanie sterydów lub cytostatyków
  • okres ciąży i karmienia piersią

Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej ® nie jest lekarstwem i nie należy traktować jej jako panaceum na wszelkie choroby. To metoda oczyszczania organizmu, a przez to pobudzania go do naturalnego utrzymania doskonałej kondycji fizycznej i psychicznej. Jedyną osobą uprawnioną do diagnozowania i leczenia chorób jest lekarz.

Chcemy podkreślić, że dieta warzywno-owocowa nie powinna być stosowana dłużej niż 6 tygodni. Po 6 tygodniach należy zrobić co najmniej 3-tygodniową przerwę w jej stosowaniu. Zalecamy także stosowanie diety warzywno-owocowej tylko kilka razy w ciągu roku z uwzględnieniem wspomnianych przerw.

Dane kontaktowe

Napisz do nas

Obszar działania

Wysyłając ten formularz, przyjmujesz do wiadomości, że Administratorem, podmiotem przetwarzającym dane osobowe na potrzeby firmy, jest Małgorzata Lewicka Catering dla Zdrowia, oraz że masz prawo do wglądu, sprostowania oraz usunięcia Twoich danych.