Program 2-6 tygodni
Za jedną z głównych przyczyn chorób cywilizacyjnych oraz chorób zwyrodnieniowych uznaje się wadliwe żywienie, a w szczególności wieloletnie stosowanie diety bogatej w produkty wysokotłuszczowe i zawierającej zbyt dużą ilość cukrów.
Już w pierwszym tygodniu stosowania diety organizm przestawia się w tryb odżywiania endogennego (wewnętrznego), czyli zużywa nadmierne zapasy – w pierwszej kolejności nadmiar wody i złogi, a w następnej tkankę tłuszczową i zestarzałe lub zwyrodniałe komórki. Musimy mieć świadomość, że osiągnięcie głębokiej regeneracji całego organizmu, jego komórek i tkanek, sięgającej przyczyn schorzenia, wymaga czasu – tygodni, a niekiedy miesięcy i lat.
Swoistym efektem ubocznym powrotu do równowagi procesów zachodzących w organizmie, następującego w wyniku stosowania diety, jest utrata wagi – ubytek masy ciała po 2 tygodniach to ok. 5%.
Długoterminowa dieta warzywno-owocowa jest wskazana dla osób:
W trakcie trwania długich postów wskazane jest pozostawanie pod kontrolą lekarza lub doświadczonego w postach dietetyka. Zaleca się stosowanie długich postów dwa razy w roku, ale w zależności od problemu zdrowotnego powtarzalność postów powinien ustalić lekarz lub dietetyk podczas konsultacji dietetycznej.
W celu utrwalenia efektów postu i zapobiegania nawrotom choroby lub złego samopoczucia konieczna jest modyfikacja nawyków żywieniowych po zakończeniu diety warzywno–owocowej. Zalecane jest spożywanie warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, kasz, olejów tłoczonych na zimno, a także - w mniejszych ilościach – nabiału, ryb (np. 2-3 razy w tygodniu) i mięsa (np. 1-2 razy w tygodniu). Unikamy produktów wysoko przetworzonych, słodyczy (w szczególności wytwarzanych przemysłowo), słodzonych napojów, tłuszczów trans (margaryna i olej palmowy), a także kofeiny, papierosów i alkoholu.
Pamiętajmy, że po zakończeniu diety długoterminowej podejmowanie zdrowych wyborów żywieniowych przychodzi nam w dużo bardziej naturalny sposób – wyniki prowadzonych badań naukowych wskazują, że potrzebujemy od kilku do kilkunastu tygodni, aby zmienić swoje nawyki lub wykształcić nowe.
Już w pierwszym tygodniu stosowania diety organizm przestawia się w tryb odżywiania endogennego (wewnętrznego), czyli zużywa nadmierne zapasy – w pierwszej kolejności nadmiar wody i złogi, a w następnej tkankę tłuszczową i zestarzałe lub zwyrodniałe komórki. Musimy mieć świadomość, że osiągnięcie głębokiej regeneracji całego organizmu, jego komórek i tkanek, sięgającej przyczyn schorzenia, wymaga czasu – tygodni, a niekiedy miesięcy i lat.
Swoistym efektem ubocznym powrotu do równowagi procesów zachodzących w organizmie, następującego w wyniku stosowania diety, jest utrata wagi – ubytek masy ciała po 2 tygodniach to ok. 5%.
Długoterminowa dieta warzywno-owocowa jest wskazana dla osób:
- otyłych
- cierpiących na choroby przewlekłe i choroby cywilizacyjne
- cierpiących na choroby skórne, związanych z niewydolnością narządów (np. nerek, wątroby)
- ze schorzeniami ortopedycznymi (podczas stosowania diety warzywno – owocowej stawy i tkanki kostne zaczynają oczyszczać się już po trzecim tygodniu)
- cierpiących na choroby bakteryjne, grzybicze i wirusowe, aby uniknąć ich nawrotów
- z osłabioną odpornością
- starających się o potomstwo (dotyczy to obojga partnerów)
W trakcie trwania długich postów wskazane jest pozostawanie pod kontrolą lekarza lub doświadczonego w postach dietetyka. Zaleca się stosowanie długich postów dwa razy w roku, ale w zależności od problemu zdrowotnego powtarzalność postów powinien ustalić lekarz lub dietetyk podczas konsultacji dietetycznej.
W celu utrwalenia efektów postu i zapobiegania nawrotom choroby lub złego samopoczucia konieczna jest modyfikacja nawyków żywieniowych po zakończeniu diety warzywno–owocowej. Zalecane jest spożywanie warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, kasz, olejów tłoczonych na zimno, a także - w mniejszych ilościach – nabiału, ryb (np. 2-3 razy w tygodniu) i mięsa (np. 1-2 razy w tygodniu). Unikamy produktów wysoko przetworzonych, słodyczy (w szczególności wytwarzanych przemysłowo), słodzonych napojów, tłuszczów trans (margaryna i olej palmowy), a także kofeiny, papierosów i alkoholu.
Pamiętajmy, że po zakończeniu diety długoterminowej podejmowanie zdrowych wyborów żywieniowych przychodzi nam w dużo bardziej naturalny sposób – wyniki prowadzonych badań naukowych wskazują, że potrzebujemy od kilku do kilkunastu tygodni, aby zmienić swoje nawyki lub wykształcić nowe.