Program tygodniowy
Trwający od 7 do 10 dni post leczniczy jest doskonałym wprowadzeniem do zmiany nawyków żywieniowych. Oprócz oczyszczenia i normalizacji pracy układu pokarmowego prowadzi do ustabilizowania poziomu insuliny i ciśnienia krwi oraz pomaga pozbyć się biologicznego uzależnienia organizmu od cukrów prostych. Ponadto zazwyczaj już trzeciego dnia stosowania diety warzywno – owocowej organizm przestawia się w tryb odżywiania endogennego (wewnętrznego), czyli zużywa nadmierne zapasy – w pierwszej kolejności nadmiar wody i złogi, a w kolejnej tkankę tłuszczową i zestarzałe lub zwyrodniałe komórki.
Tygodniową dietą warzywno – owocową powinny zainteresować się szczególnie:
- kobiety mające problemy hormonalne (1 tydzień, raz w miesiącu, przed menstruacją)
- kobiety w okresie menopauzy (raz w miesiącu)
- osoby z niedowagą, aby odbudować i zregenerować tkanki, a tym samym ułatwić przybranie na wadze (częstotliwość powtarzania diety uzależniona od stanu pacjenta)
- osoby cierpiące na nawracające infekcje (grypa, przeziębienie), aby wzmocnić odporność i ustrzec się przed powikłaniami
- osoby oczekujące na operacje, aby skrócić czas rekonwalescencji - wyłącznie po konsultacji z lekarzem i nie w okresie bezpośrednio poprzedzającym zabieg
- osoby przewlekle chore, zgodnie z zaleceniami lekarza lub dietetyka
- osoby, które zaczynają przygodę z poznawaniem przez posty swojego organizmu
- osoby, które mają ostre kryzysy w trakcie długotrwałego postu (kluczowa w takim wypadku jest stała współpraca z dietetykiem i niepoddawanie się kryzysom)
Ważne jest, aby krótkie posty stosować systematycznie (np. raz w miesiącu, raz na trzy miesiące), gdyż organizm lubi powtarzalność.
Kluczowe dla utrwalenia efektów leczniczych i poprawy ogólnego samopoczucia jest modyfikacja nawyków żywieniowych po zakończeniu i w trakcie przerw między okresami diety warzywno–owocowej dr Dąbrowskiej. Zalecane jest spożywanie warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, kasz, olejów tłoczonych na zimno, a także - w mniejszych ilościach – nabiału, ryb (np. 2-3 razy w tygodniu) i mięsa (np. 1-2 razy w tygodniu). Unikamy produktów wysoko przetworzonych, słodyczy (w szczególności wytwarzanych przemysłowo), słodzonych napojów, tłuszczów trans (margaryna i olej palmowy), a także kofeiny, papierosów i alkoholu.
Kluczowe dla utrwalenia efektów leczniczych i poprawy ogólnego samopoczucia jest modyfikacja nawyków żywieniowych po zakończeniu i w trakcie przerw między okresami diety warzywno–owocowej dr Dąbrowskiej. Zalecane jest spożywanie warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, kasz, olejów tłoczonych na zimno, a także - w mniejszych ilościach – nabiału, ryb (np. 2-3 razy w tygodniu) i mięsa (np. 1-2 razy w tygodniu). Unikamy produktów wysoko przetworzonych, słodyczy (w szczególności wytwarzanych przemysłowo), słodzonych napojów, tłuszczów trans (margaryna i olej palmowy), a także kofeiny, papierosów i alkoholu.