Program 3-dniowy
3-dniowa dieta warzywno–owocowa to doskonałe rozwiązanie dla osób zdrowych i aktywnych, które oczyszczając swój organizm chcą przestawić jego funkcjonowanie na właściwe tory i poprawić swoje samopoczucie.
Oczyszczenie i normalizacja pracy układu pokarmowego pozwala oczyścić organizm z toksyn, podkręcić metabolizm, pomaga usunąć nadmiar wody. Warzywno – owocowa kuracja 3-dniowa to prawdziwa bomba łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, która dodaje energii oraz poprawia wygląd i samopoczucie. Jest szczególnie pomocna, gdy mamy za sobą okres nadmiernego stresu i napięcia lub ulegania żywieniowym zachciankom.
Zazwyczaj już trzeciego dnia postu warzywno – owocowego organizm przestawia się w tryb odżywiania endogennego (wewnętrznego), czyli zużywa nadmierne zapasy (w pierwszej kolejności nadmiar wody oraz złogi). W przypadku regularnego powtarzania diety w cyklu tygodniowym odżywianie endogenne uruchamia się już pod koniec pierwszego dnia.
Dieta 3-dniowa przeznaczona jest dla:
Aby najlepiej wykorzystać dobroczynny wpływ diety 3-dniowej warto odpowiednio przygotować się do jej przeprowadzenia i przez 3 dni przed jej rozpoczęciem zmodyfikować swój jadłospis – w szczególności nie doprowadzać do pojawienia się uczucia przejedzenia, zrezygnować z żywności wysoko przetworzonej, słodyczy (w szczególności wytwarzanych przemysłowo), słodzonych napojów, tłuszczów trans (margaryna i olej palmowy), papierosów i alkoholu, a także ograniczyć spożywanie kofeiny.
Posty krótkie najkorzystniej jest stosować systematycznie, przez cały rok. Bardzo dobry efekt może dawać powtarzanie diety warzywno – owocowej przez kilka lub kilkanaście weekendów z rzędu. Regularne stosowanie krótkich warzywno – owocowych postów sprawia, że podejmowanie zdrowych wyborów żywieniowych na co dzień przychodzi nam w dużo bardziej naturalny sposób i pozwala wykształcić zdrowe nawyki.
Oczyszczenie i normalizacja pracy układu pokarmowego pozwala oczyścić organizm z toksyn, podkręcić metabolizm, pomaga usunąć nadmiar wody. Warzywno – owocowa kuracja 3-dniowa to prawdziwa bomba łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, która dodaje energii oraz poprawia wygląd i samopoczucie. Jest szczególnie pomocna, gdy mamy za sobą okres nadmiernego stresu i napięcia lub ulegania żywieniowym zachciankom.
Zazwyczaj już trzeciego dnia postu warzywno – owocowego organizm przestawia się w tryb odżywiania endogennego (wewnętrznego), czyli zużywa nadmierne zapasy (w pierwszej kolejności nadmiar wody oraz złogi). W przypadku regularnego powtarzania diety w cyklu tygodniowym odżywianie endogenne uruchamia się już pod koniec pierwszego dnia.
Dieta 3-dniowa przeznaczona jest dla:
- osób, które ze względu na mocno angażującą pracę zawodową nie mogą korzystać z postów w tygodniu
- osób zdrowych, którym zależy na normalizacji pracy układu pokarmowego i jego oczyszczeniu
- osób, które chcą poprawić swój wygląd i samopoczucie
- osób, które rozpoczynają swoją przygodę z postem leczniczym
- osób, które po zakończeniu postu długoterminowego chcą utrwalić jego efekty, zapobiec nawrotom dolegliwości i zmniejszyć ryzyko wystąpienia efektu jojo
Aby najlepiej wykorzystać dobroczynny wpływ diety 3-dniowej warto odpowiednio przygotować się do jej przeprowadzenia i przez 3 dni przed jej rozpoczęciem zmodyfikować swój jadłospis – w szczególności nie doprowadzać do pojawienia się uczucia przejedzenia, zrezygnować z żywności wysoko przetworzonej, słodyczy (w szczególności wytwarzanych przemysłowo), słodzonych napojów, tłuszczów trans (margaryna i olej palmowy), papierosów i alkoholu, a także ograniczyć spożywanie kofeiny.
Posty krótkie najkorzystniej jest stosować systematycznie, przez cały rok. Bardzo dobry efekt może dawać powtarzanie diety warzywno – owocowej przez kilka lub kilkanaście weekendów z rzędu. Regularne stosowanie krótkich warzywno – owocowych postów sprawia, że podejmowanie zdrowych wyborów żywieniowych na co dzień przychodzi nam w dużo bardziej naturalny sposób i pozwala wykształcić zdrowe nawyki.