1. Zapoznaj się z zasadami diety warzywno-owocowej - strona dr Ewy Dąbrowskiej: www.ewadabrowska.pl.
2. Dbaj o odpowiednie nawadnianie organizmu (30ml wody na 1 kg masy ciała). Brak wody powoduje zaburzenia procesów metabolicznych i wydalania niepotrzebnych substancji z organizmu.
3. Wprowadź do swojej diety kiszonki. Są one źródłem symbiotyków niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania flory jelitowej i źródłem wielu witamin, ale przede wszystkim prostym sposobem na przechowywanie i konserwowanie warzyw poza sezonem.
4. Proste w uprawie kiełki to świetne urozmaicenie posiłków przez cały rok. Wystarczy kilka dni, by witaminy z domowej hodowli trafiły do twoich surówek czy koktajli. Sprawdzają się też jako przekąska.
5. Dodawaj warzywa do każdego posiłku, 5 porcji warzyw i owoców dziennie zapewnia systematyczne dostarczanie witamin i minerałów, jak również błonnika pokarmowego, niezbędnego dla przwidłowej pracy jelit. WHO zaleca, aby porcje miały ok.100 g - to tyle, ile mieści się w garści dorosłego człowieka. Pamiętaj jednak, że co najmniej 3 z tych porcji powinny być warzywami, a tylko 2 owocami.
6. Przygotuj swoje otoczenie do tego, co będzie sie działo. Pozbądź się wszelkich niezdrowych przekąsek, a w zamian przygotuj przekąski zdrowe, które w razie kryzysu będziesz miał pod ręką.
7.Przed dietą wykluczj po koleji mięso, nabiał, cukier, pieczywo.
8. Zmieniaj nawyki swoje i swojej rodziny, wprowadzaj zmiany powoli - małe zmiany mogą przynosić duże korzyści, jeśli są systematycznie wdrażane i praktykowane.
9. Budowanie kondycji zacznij od prostych aktywności: spacerów, pływania, jazdy na rowarze.
10. Jeśli planujesz dietę ze względu na chorobę, która cię dotknęła, postaraj się w konsultacji ze specjalistą wykonać badania krwi, z których będzie wynikało, jakie kroki żywieniowe powinny być podjęte.
PAMIĘTAJ ! Na żadnym etapie diety nie odstawiaj leków i nie zmniejszaj ich dawek bez konsultacji z lekarzem.