1. Zapoznaj się z zasadami diety warzywno-owocowej - strona dr Ewy Dąbrowskiej: www.ewadabrowska.pl
2. Dbaj o odpowiednie nawadnianie organizmu (30ml wody na 1 kg masy ciała). Brak wody powoduje zaburzenia procesów metabolicznych i wydalania niepotrzebnych substancji z organizmu.
3. Wprowadź do swojej diety kiszonki. Są one źródłem symbiotyków niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania flory jelitowej i źródłem wielu witamin, ale przede wszystkim prostym sposobem na przechowywanie i konserwowanie warzyw poza sezonem.
4. Proste w uprawie kiełki to świetne urozmaicenie posiłków przez cały rok. Wystarczy kilka dni, by witaminy z domowej hodowli trafiły do twoich surówek czy koktajli. Sprawdzają się też jako przekąska.
5. Dodawaj warzywa do każdego posiłku, 5 porcji warzyw i owoców dziennie zapewnia systematyczne dostarczanie witamin i minerałów, jak również błonnika pokarmowego, niezbędnego dla przwidłowej pracy jelit. WHO zaleca, aby porcje miały ok.100 g - to tyle, ile mieści się w garści dorosłego człowieka. Pamiętaj jednak, że co najmniej 3 z tych porcji powinny być warzywami, a tylko 2 owocami.
6. Przygotuj swoje otoczenie do tego, co będzie sie działo. Pozbądź się wszelkich niezdrowych przekąsek, a w zamian przygotuj przekąski zdrowe, które w razie kryzysu będziesz miał pod ręką.
7.Przed dietą wykluczj po koleji mięso, nabiał, cukier, pieczywo.
8. Zmieniaj nawyki swoje i swojej rodziny, wprowadzaj zmiany powoli - małe zmiany mogą przynosić duże korzyści, jeśli są systematycznie wdrażane i praktykowane.
9. Budowanie kondycji zacznij od prostych aktywności: spacerów, pływania, jazdy na rowarze.
10. Jeśli planujesz dietę ze względu na chorobę, która cię dotknęła, postaraj się w konsultacji ze specjalistą wykonać badania krwi, z których będzie wynikało, jakie kroki żywieniowe powinny być podjęte. 
PAMIĘTAJ ! Na żadnym etapie diety nie odstawiaj leków i nie zmniejszaj ich dawek bez konsultacji z lekarzem.

Dane kontaktowe

Napisz do nas

Obszar działania

Wysyłając ten formularz, przyjmujesz do wiadomości, że Administratorem, podmiotem przetwarzającym dane osobowe na potrzeby firmy, jest Małgorzata Lewicka Catering dla Zdrowia, oraz że masz prawo do wglądu, sprostowania oraz usunięcia Twoich danych.